Românii între „biroul comod de acasă” și „viața socială la birou” – provocările telemuncii în 2021-2022
Pandemia de coronavirus a schimbat lumea în care trăim și telemunca a început să câștige teren tot mai mult, atât în rândul salariaților care se bucură de avantajele „biroului comod de acasă”, precum și al angajatorilor care fac economii cu spațiile de birouri și decontarea transportului.
Departamentele de marketing includ deja „telemunca” în campaniile lor și au apărut „ochelarii smart pentru telemuncă intensă”...
Cu toate acestea, din punct de vedere al salariaților, părerile sunt împărțite. Unii preferă comoditatea de a lucra din „biroul personal”, având posibilitatea să se ocupe astfel mai îndeaproape de copii, mai ales de cei mai mici, sau de membrii în vârstă ai familiei. Evitarea așteptărilor în trafic sau a mijloacelor de transport în comun este un alt avantaj oferit de telemuncă, precum și o oarecare flexibilitate a programului, chiar și în cazul unor deadline-uri strânse. La polul opus, mulți români se plâng că le lipsește tocmai viața socială, întâlnirea și schimbul de idei cu colegii de birou și experiența apropierii umane, în ansamblul ei.
Telemunca, liantul dintre familie și carieră
Potrivit Institutului Sapiens din Franța, productivitatea angajaților care lucrează la distanță a crescut cu 22%. Munca la distanță ar spori motivația și responsabilizarea angajaților. De asemenea, aceştia au o gestionare mai bună a timpului lor. Autorii studiului dat publicității în luna martie cred că telemunca ar face posibilă și rezolvarea „numeroaselor disfuncții manageriale”, adesea o sursă de conflict sau absenteism.
La noi în țară, românii își doresc de la angajatorii lor, anul acesta, să le ofere un echilibru între viața personală și cea profesională (66%), un mediu de lucru plăcut și prietenos (65%), respectiv să îi ajute să se dezvolte profesional (62,5%), conform celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.
Mai mult, unul din patru angajați afirmă că în viitorul apropiat ar dori să aibă un job independent de locație, în care tehnologiile digitale să îl ajute să lucreze de oriunde. Cei mai mulți dintre respondenți spun că preferă regimul de muncă hibrid, care să le permită și munca de acasă, arată sondajul. Telemunca, prin însăși esența ei și accentul pe flexibilitate, sprijină realizarea mult-râvnitului echilibru între familie și carieră.
În plus, simți că se ajunge la un oarecare sentiment de familiaritate atunci când chat-uiești cu șeful și colegii, din fotoliul tău preferat, așa cum ai face-o la sfârșit de săptămână cu prietenii pe rețelele de socializare.
Ședințele tensionate și „scorțoase” de la birou sunt înlocuite de întâlnirile online și webinare. Te simți ca un regizor aranjând camera și „imaginea scenică” pe care o vor vedea participanții la call-ul respectiv.
Telemunca te ajută să-ți creezi practic propriul spațiu de lucru, plăcut și prietenos. În cazul în care nu ai apucat să faci asta la timp, evident, telemunca te obligă să-ți perfecționezi skill-urile tehnice cât mai mult, ceea ce te va ajuta, cu siguranță, în dezvoltarea profesională. Toate cele trei puncte râvnite de salariații români par bifate și, totuși...
Poti citi intreg articolul direct pe Start-up.ro.