Companiile își pot optimiza masiv costurile cu resursele umane prin detașarea angajaților non-UE la companii terțe
În contextul în care mulți dintre lucrătorii non-UE (Uniunea Europeană) sunt angajați în activități cu potențial sezonier (construcții, HoReCa etc.), în mod constant intervine întrebarea dacă acești lucrători pot fi detașați la o companie terță, în condițiile Codului Muncii. Răspunsul este da, însă foarte puține companii din România sunt conștiente de acest lucru.
Așa cum știm, în contextul deficitului forței de muncă în România, tot mai multe companii apelează la angajarea cetățenilor străini proveniți din state Non-UE.
Acest fenomen cunoaște un trend ascendant în ultimii trei ani în țară noastră, pentru anul 2020 existând un contingent de 30.000 noi lucrători admiși pe piață forței de muncă din România.
Marea majoritate a companiilor cunoaște demersurile necesare și costurile administrative care pot fi semnificative în condițiile în care asigura în plus față de salariu și alte beneficii financiare și spațiul locativ și mesele zilnice.
Un aspect esențial de care trebuie să țină cont toți cei care angajează cetățeni din statele non-UE este cel al aplicabilității legislației speciale în domeniul muncii, implicit a prevederilor din Codul Muncii și a corelării legislației muncii cu legislația specială din domeniul imigrărilor.
Continuarea aici.